Sikeres vidéki tüntetések országszerte!

 Debrecenben 15 órára 300 ember gyűlt össze a Napló székház épületénél. A tüntetésen felszólalt Lénárt Attila egyetemi hallgató, Jakab Fruzsina civil aktivista, Káposznyák István a szolidaritás mozgalom debreceni vezetője és az esemény főszervezője, Rutz Tamás, a Mi vagyunk Debrecen csoport vezetője. A felszólalók amellett, hogy a rabszolgatörvény elutasításáról és a szabadság fontosságáról beszéltek, bírálták a megyei napilapot és városi televíziót, mivel azok szinte egyáltalán nem számolnak be a helyi tüntetésekről, megmozdulásokról.

A résztvevők köszöntötték emellett karácsony alkalmából Orbán Viktort, minden rabszolgává tett munkavállaló, a család fogalmából kiszorított anya és a vidéki szegénységben élők nevében. Mint a felszólalók hangsúlyozták, ők Magyarországon akarnak élni és nem kivándorolni, ezért állnak ki hazájukért. Felolvasára került a vidéki szervezők közös levele, melyben hangsúlyozták: a budapesti tüntetők mellett állnak és nem lesznek rabszolgák. A beszédek után, a 400 fő közelére duzzadt tömeg levonult a debreceni Fidesz székházhoz, kormányellenes jelszavakat skandálva. Itt hógolyókkal és táblákkal árasztották el az épületet, megüzenve, hogy “ellopják az életünket is”. A rendezvény 16 óra után békésen lezárult. A tüntetést meg lehet nézni a debreciner oldalon:

https://www.facebook.com/debreciner/videos/2164442440442011/

 Győrben a tüntetéshez csatlakozott a Vasas Szakszervezet és az Audi Hungária Független Szakszervezet, melynek nyilatkozatát fel is olvasták a szervezők. Kiemelték, hogy a túlórakeret egyoldalú megemelése helyett béremeléssel és megbecsüléssel kellene motiválni a dolgozókat. Mindkét szakszervezet bejelentette, hogy készek sztrájkokra és blokádokra, ha a kormány nem hajlandó tárgyalni az érintettekkel. Magyar Tamás kiemelte: nem csak a túlóra fontos, számos már brutális hatású törvényt is átvittek a napokban, kiemelte a közigazgatási bíróságok rendszerének problémáit. A közel 700 fős tömegben egymástól pár méterre MSZP, Momentum, Jobbik zászlók lengedeztek.

Képtalálat a következőre: „tüntetés győr”

Szendrő-Németh Tamás megjegyezte: félti a felcsúti focistákat, mert a 400 óra túl megterhelő lehet az éhbérért, amit kapnak, ezért kérte a kormányt a focistákra ne vonatkozzon a túlórakeret. Mikó Krisztina beszédében elmondta, a fiatalok itthon szeretnének dolgozni, de a túlóra drasztikus emelése csak újabb hazai dolgozókat fog a külföldre költözésre ösztönözni. Az esemény végén a megmarad 500 fős tömeg elvonult a Fidesz győri irodájához mécseseket gyújtani, majd a Kisalföld megyei lap szerkesztőségéhez indultak. A rendőrök végig profin biztosították a rendet.

Képtalálat a következőre: „tüntetés győr”

Miskolcon a szervezők sem számítottak rá, hogy olyan sokan eljönnek a hideg ellenére. Bacsó Dominika beszédében kiemelte, hogy bár sok ember úgy gondolja, hogy az ő szavazata és véleménye nem számít ez tévedés, ha elég sok ember artikulálja az álláspontját azt a kormány is kénytelen lesz meghallgatni. Ezután felolvasták a korábban a rabszolgatorveny.blog.hu oldalon is közzé tett nyílt levelet. A spontán felszólalások során az ésszerűtlen, ad-hoc szabályozás miatt kiszámíthatatlan gazdasági és jogi helyzetet emelték ki. A tömeg elénekelte a lázadás éve című dalt, majd az „üssön el a kisvasút” és a „Nem ünneplek, túlórázom” mondat zengett. A hivatalos események végén elénekelték a himnuszt, majd a tömeg átvonult a Fidesz irodához, ahol a rendőrség feloszlatta a tömeget.

 

 Szegeden a Rákóczi téren 500 fős tömeg gyűlt össze. Itt Györgyei János beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány így is túlzottan beleszól az emberek életébe, a családok mindennapjaiba. Hiszen a 400 órás túlórán túl egy ideje meghatározzák, milyen legyen egy család, mit gondoljanak a szülésről, a munka törvénykönyve alapján a munkáltató megszabhatja a szabadidőben történő viselkedést is. Kovács Tamás beszédében az Európai Ügyészség és a közigazgatási bíróságok létrehozásának témájáról értekezett és a rejtett kockázatokról az elfogadott törvényekben. Mihálik Edvin beszédében hangsúlyozta: Kövér László gyerekesnek nevezte azt a generációt, mely az ország GDP-jét jelentősen növelő szakembereket, kutatókat, programozókat adja. Nem kell az egyes ellenzéki pártokkal és független csoportokkal egyet érteni, de a közös értékeket fel kell vállalni.

A jóval 600 fő fölé duzzadt tömeg 18:00 órakor átvonult a „Bajszos Szar”, a „Pénztáros Lőrinc” és a „Soros ügynök vagyok” szólamokat skandálva az Aradi vértanúk terére. Itt Nagy Blanka kiemelte, hogy bár a kormány a kereszténységre hivatkozik miközben semmilyen keresztény értéket nem tartanak be és hatalmas, több generációra elég vagyonokat harácsolnak. A családok évében több embert lakoltattak ki, mint a rendszerváltás óra bármikor. A NER lovagjai mindekit ki akarnak rekeszteni a magyarságból, aki bármilyen témában máshogy gondolkozik, mint ők. Tordai Bence pedig azt emelte ki, hogy használja mindenki a mobilját és csináljon magának médiumot az NER médiadömping ellenében. A teljes tüntetés elérhető a Szegedi Civil Háló Facebook oldalán.

https://www.facebook.com/szegedicivilhalo/videos/360565754748584/

 Békéscsabán 200 fős tömeg gyűlt össze az esemény kezdetére, de az este folyamán a karácsonyi vásárba érkezett családok is folyamatosan csatlakoztak az esemény végéig. A beszédekben elhangzott, hogy a családok évében tömegesen zajlanak a kilakoltatások, miközben a munkaerő jogai folyamatosan csorbulnak. Tóth Mónika arról beszélt mennyire sértő, hogy ügynököknek nevezik állandóan a tüntetőket. Több szakszervezet is képviseltette magát, Jáger János a munkaerő el vándorlást hangsúlyozta és hogy mennyire elhazudja a kormánymédia a szakszervezetek munkáját, üzeneteit.

 Laczkó Róbert olvasta fel a vidéki tüntetések közös üzenetét: Rabszolgák legyünk vagy szabadok. Ez után több hallgató szólalt fel akik arról beszéltek, hogy saját szüleiket már így is alig látják az állandó túlórázás miatt és ez csak romlani fog. A tüntetés végén a helyi Fidesz irodához vonultak ahol a 450 főre nőtt tömeg kilakoltatásokról, a munkaerő helyzetéről és az igazságtalan közviszonyokról szóló, a nmezeti konzultáció grafikáját időző plakátokat ragasztottak a bejárathoz, amit számos résztvevő alá is írt.

Összesen tehát vidéken is 2000 fős tömeg erősítette a budapesti demonstrációk hangját.

Az események kapcsán kiemelhető, hogy Szegeden Fideszes képviselő kamerázzta a tömeget, Győrben pedig Fidelitas-aktivisták voltak jelen, de konkrét provokáció nem történt. A szervezők egybehangzóan köszönik a rendőrség profi munkáját az 5 vidéki városban. Velük is szolidaritásukat fejezték ki, hiszen a rendvédelmi dolgozok túlóra-problémái is közismertek.

 Az elhanzott közös nyilatkozat:

„Rabszolgák leszünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok!”
Petőfi Sándor mit szólna az elmúlt évek fejleményeihez?
Nem kétséges, az egyszerű emberek pártját fogná!
Hissszük, hogy felszólalna. Harcolnunk kell a magyar emberek kizsigerelése, rabszolgává züllesztése ellen.
A stressz, a kiégés és a szabadidő hiánya lassan elsorvasztja a szorgos magyar munkásokat, csak azért, hogy pár cég extraprofitja nőjjön?
A gyerekek ne láthassák a szüleiket napi még két órán át?

A vidék összefogása nélkül nem lehet Magyarországot egységben tartani, fejleszteni és a XXI- századba átvezetni. Nekünk azért is fontos tehát a mai nap, hogy megmutassuk: a vidéki Magyarország is legalább olyan fontos, mint Budapest, hiszen 7 millióan élünk falvakban és városokban, és munkában izzadva mi is megszenvedjük e döntés hatásait.

Számos város kiált most egyszerre: Tartsatok ki!

Békéscsaba és a Viharsarok a nevükben ugyan ellentétet hordanak, de egész Békés Megye érdeke, hogy a tisztességes munkaviszonyok segítsék a lakosok helyben maradását, mert lassan a határ túloldalán Romániában is vonzóbb lesz dolgozni, mint idehaza. Egy ilyen gazdag múltú megyét tönkretehet, ha a lakók már nem érzik az otthonuknak és ezt mindenképp meg kell akadályozni. Tisztességes munkát követelünk a Békés Megyei szorgos embereknek!

Győrben a kék Duna ereje mutatja, hogy a lassú víz partot mos.Elég elszántsággal könnyen megállítható egy ekkora károkat okozó törvény is. Mivel e város az ország egyik legfejlettebb ipari központja, a győriek biztos, hogy különösen hátrányos helyzetbe fognak kerülni a 400 órával.A valóságban a dolgozóknak nem lesz választása a családja és a robot között. Nem engedhetjük, hogy elvegyék az időt a gyermekeinktől.
Szívünk egyszerre dobban, bár több 100 km választ el minket egymástól. Eltérő városok, mégis egy a vérünk, össze kell tartanunk! Győr népe is kiáll az igazság mellett és támogatja azokat a városokat akik az igazságot választják a megtévesztés helyett. Ebben az időben válik testvérré Pécs, Debrecen, Szeged, Békéscsaba és Győr!

A Tisza városa, Szeged üzeni: 400 órából 200 csak az adó.A világon rekordernek mondható adó és áfaterhek sanyargatják a magyar ipart, különösen az olyan vidéki városokat, mint Szeged. Nem a munkaerőt kell még jobban kifacsarni, sanyargatni. Tisztességes munkaviszonyok kellenek, fejlődő ágazatokkal, ahol a többletet a növekvő színvonal és nem a családoktól elvont idő adja meg. Az egyetemeinken képzett agyra kell támaszkodni, nem a múlt századra, Orbán Viktor! Magyarország a 21. században sem lesz a Vas és Acél országa. Olcsó összeszerelő üzemek helyett inkább Nobel-díjasokat adjunk a világnak.

Debrecen, az alföldi kultúra fővárosa üzeni: Nem lehet a város lakosait kilóra eladni egy olyan autógyárnak, ami még itt sincs. Milliókat ad az állam a külföldi vállalatoknak, hogy aztán az anyaországaikhoz képest nevetséges áron, megemelt kvóták szerint dolgoztassák a magyarokat. Ezt sajnos megszoktuk.De a magánéletünk maradékát nem adjuk. A 400 óra túlóra, az új munka törvénykönyv, mely szerint a munkáltató beleszólhat a dolgozó magánéletébe ha úgy érzi, már ázsiában is túlhaladott dolog. A XXI. század Európájába nem ez az út visz!

Miskolc: is megszenvedte már egyszer a rendszerváltást és mégis erős maradt a város. Nem akar újra megszenvedni egy meggondolatlan gazdaságpolitikát és nem akar érte a maradék magánélettel fizetni! Elég volt abból, hogy az emberek feje fölött döntenek, érdemi tárgyalások nélkül! Ezzel a törvénnyel valójában a legtöbb tisztességes munkáltató és szakszervezet sem ért egyet! Kiáltsuk világgá:El a kezekkel az emberek szabadidejétől!

Együtt üzenjük a Budapesten demonstrálóknak: Veletek vagyunk és támogatunk titeket!

A közigazgatási bíróságok leválasztása pedig ugyan ezt teszi a hivatali ügyintézéssel: Az eddig is brutális bürokráciát egy újabb önkényes körrel toldja meg!
Pártérdekek döntik majd el, ki és mikor tárgyalja a kényes ügyeket, valódi független bírói felügyelet nélkül.
Ezek a kézi-vezérelt kamubíróságok dönthetik el, hogy ki építkezhet, ki tüntethet, földek adás-vételéről.
Tehát az életünk legkényesebb kérdéseit egy félhomályba burkolt testület kezébe adják, gyakorlatilag tejhatalommal! Az időnk mellett a földjeink, az ingatlanaink és a sztrájkhoz való jogunk is végveszélybe került.

„Rabok leszünk vagy Szabadok? Ez a kérdés válasszatok!