Mi a baj a rabszolgatörvénnyel? FAQ

Olvasási idő: 6 perc

1) Az iparnak jót tesz!
Valójban a munkáltatók széles körében nem merült fel igényként, ezért úgy vélte, hogy ez a tervezet csak a munkaadók szűk rétegének kiszolgálására van. A komoly foglalkoztatók 3 műszakban dolgoztatnak, ott nincs is mikor túlorázni, a kisebb cégeknél meg munkaidő csúsztatással oldották meg eddig is. Mivel azonban Kósa csapata az égvilágon senkivel nem egyeztetett (pedig többször ígéretet tettek rá) azt sem tudták miről csinálnak törvényt.

2) Lusták doglozni!
Már most is a magyarok dolgozzák a lelgtöbbet európában. Bár a közmédia elhintette, hogy a lakosság lusta melózni és ezért van sok cégnél emberhiány, a valóság az, hogy már most is átlagosan 100-200 órával dolgounk többet mint azokban az országokban ahol hasonlóak a keresetek. Azaz kevesebb pénzért, többet dolgozik a magyar. Mi ez ha nem az emberek kizsigerelése potom pénzért. Valójában a termelés minőségének sem jó a terv: a több munkahelyen töltött idő egyben több hiba a fáradtság miatt. Stressz, kiégés és egyre kevesebb szabadidő egyben hatással lehet az emberek egészségére.

3) Csak 3 év múlva kell fizetni?
IGEN. A törvény alapján ha valaki 2019 februárban túlórázik minden nap, azt a cégnek csak 2021 februárjában kell neki kifizetni.
Hozzá kell tenni a közelető leállások (pl gyárban karbantartás esetén) esetén lecsúztatható, tehát a már eddig is kevés szabadság (európában gyakorlatilag csak a bulgároké kevesebb, mint átlagos magyar dolgozó szabadsága) rovására még ezt a pénzt is elsikálná a törvény. Pont ezért nevezik rabszolga törvénynek = ingyen végzett munka.

4) De hát önkéntes alapú!
- Józsi! Jössz szombaton önként dolgozni, vagy felmondjunk hétfőn?
Pontosan tudjuk, hogy az "önkéntes" túlóra azonnal kötelezően elvárt munkaelemmé válna, és mindeni aki a termelő iparban dolgozik kiszolgáltatottá válna. Nagyobb probléma, hogy a hivatalos miunkaidő csökkentését lehetővé teszi: aki eddig 8 órára volt bejelentve, majd 6 órára lesz + 2 túlóra > a különbözetet pedig jó ha 3 év múlva megkapja. Tehát egyszerű átverés a törvényben az "önkéntesség" elve, a magyar munkaerőpiacon lehetetlen elképzelés, hogy Átlag Béla gyári munkás majd megteheti, hogy nemet mond a főnöknek.

5) Havi 1 pihenőnap?
Igen, a törvény szerint az alkalmazottnak havonta 1 napot kell biztosítani szabadnapként, tehát 29 napot lehet dolgoztatni az embert. A családok éve után jön a "csak levelezek az asszonnyal, mert még nem találkoztunk idén" év?

6) Törvénysértő módon lett el elfogadva!
Mások helyett szavaztak a fideszes képviselők, így eleve törvénytelen volt az ülés.
Lezsák törvénytelenül, kamu okokkal korlátozta a hozzászólás jogát, ezáltal a törvény vitája szabályszerűtlen volt.
A parlamentben az ellenzék ekkor szintén szabályszerűtlenül viselkedett, de az csak reakció volt a már eleve a fidesz által elszabotált működésre.

7) Romló munkavállalói helyzet
Az új munkakönyv megszüntette a munkások védelmét a jogszerűtlen elbocsájtások ellen, a munkáltató NYOLCSZOR több pénzt vonhat el hiba esetén a munkástól, mint eddig. Ráadásul a főnök beleszólhat a szabadidődbe (pl megtilthat bizonyos hobbikat!).

+1) Pont olyan emberek írnak ilyen törvényt akik életükben egyetlen percet nem dogloztak, az iskolából a haveri cégbe vagy egyből a parlamentbe ültek, sosem kellett hajnalban kellniük, vagy a gyermekük születésnapján dolgozni.

Összességében tehát érdemben csorbultak a munkavállalói jogok az elmúlt egy évben.

 

A lista a flmerülő kérdések és észrevételek alapján folyamatosan bővül!